top of page
AmbientECA
Fauna urbana de Barcelona. Els ocells de la ciutat
INTRODUCCIÓ
Avui dia, es pot trobar gent passejant que escolta el cant d'un ocell o veu un ocell volant i es pregunta; "Quin ocell és aquest?". L'alumnat de 2n curs d'Educació i Control Ambiental (ECA) de l'Institut Narcís Monturiol, hem dissenyat una activitat destinada a l'alumnat de 4t de primària de la nostra escola veïna, Alexandre Galí, per ajudar-los a evitar aquests dilemes i puguin reconèixer els diferents ocells que poden trobar a Barcelona i els seus cants corresponents.
L'Activitat va ser dividida en 3 parts:
· Una introducció a l'aula de 4t dels ocells que es poden trobar a la ciutat de Barcelona, juntament amb algunes de les seves característiques principals i on fan el niu.
· Un joc al "pati naturalitzat" del centre, per explorar tot el pati en cerca de diferents parelles d'ocells, amagades prèviament abans de l'inici de l'activitat.
· Una conclusió a l'aula de 4t, per ubicar els ocells trobats a les zones de nidificació corresponents, escoltar els cants d'aquells ocells i entregar a l'alumnat un dossier d'informació d'ocells i activitats per realitzar a casa, Acabant amb una avaluació final realitzada per part de l'alumnat mateix.
DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT
Part 1: Els educadors i educadores de l'INS Narcís Monturiol ens vam presentar a l'alumnat de 4t de l'escola Alexandre Galí. Vam demanar si coneixien cap ocell de la ciutat de Barcelona i ens van nomenar molts ocells diferents. Després vam procedir a explicar-los les característiques de 5 ocells bastants comuns a Barcelona (Pit-roig, Merla, Mallerenga, Pardal i Tórtola) i on fan el niu.
Part 2: L'alumnat de 4t es va separar en 5 grups de 4 membres mitjançant un procés de formació de grups aleatori per numeració (1,2,3,4... 1,2,3,4...). A cada grup se'l va assignar un ocell per buscar i un/una educador/educadora ambiental en cas d'ajuda. Es va baixar cap al "pati naturalitzat" i va començar el joc, on es van trobar tots els ocells excepte un, que "va sortir volant"
Part 3: Un cop trobats tots els ocells, vam tornar tots plegats a l'aula de 4t, on l'alumnat va procedir a ubicar les parelles d'ocells als seus nius corresponents, tenint en compte la informació proporcionada a la Part 1. Quan tots els ocells van ser ubicats als seus nius, l'alumnat de 4t va escoltar els seus cants corresponents, mitjançant uns arxius d'àudio de l'ICO (Institut Català d'Ornitología).
Finalment es va realitzar una avaluació final per part de l'alumnat de 4t, on es van avaluar: educadors/educadores, temàtica d'ocells, i l'activitat realitzada a l'aula i al "pati naturalitzat". Es van obtenir valoracions molt positives, cosa que ens va agradar als educadors i educadores de l'activitat, ja es va reflectir l'interès i la gran curiositat que tenien per aprendre coses noves amb la nostra activitat, amb unes cares d'alegria.
Com a regal d'acomiadament, es van repartir uns dossiers d'informació i activitats sobre ocells a l'alumnat, per si volien aprendre més coses a casa, i es va regalar el material utilitzat (arbre, matoll, targetes d'ocells i dossiers) al centre, amb la finalitat de potenciar els coneixements sobre ocells a l'escola Alexandre Galí per a alumnats futurs.
Va ser una activitat molt divertida de realitzar i ens va agradar molt.
bottom of page